Бондар А.О.: головний критерій оцінки роботи держлісгоспу – стан лісових культур

Виїзні засідання колегії обласного управління лісового та мисливського господарства під головуванням начальника Вінницького ОУЛМГ Бондаря Анатолія Омеляновича дають можливість об’єктивно і всесторонньо проаналізувати роботу держлісгоспу на всіх напрямках лісогосподарської діяльності.
Бондар А.О. наголошує, що головним об’єктом уваги членів та учасників колегії мають бути лісові культури ДП «Крижопільський лісгосп», їх стан, типові проблеми лісокультурної діяльності. Тому і графік роботи колегії Вінницького ОУЛМГ був насиченим. Роботу розпочали з огляду у кварталах 23, 37 Радянського лісництва.
У кварталі 23, виділ 10.1 на площі 1,3 га у 2014 році створено лісові культури дуба звичайного та горіха чорного (3рДЗ1рГХЧ) з розміщенням посадкових місць 3мх0,7м. Уже проведено формування стовбура. Механізовані й ручні догляди  проведено відповідно до технологічних вимог. Ця ділянка є досить цікавою для лісівників. Адже тут, на багатих грунтах, проведено інтенсивні механізовані догляди, тому горіх чорний має високу інтенсивність росту, випереджаючи і пригнічуючи дуба звичайного. І вирішення цього питання, на тверде переконання учасників колегії, має бути наступним: враховуючи родючість грунту, ще на етапі проектування лісових культур потрібно визначатися з іншим розміщенням посадкових місць: 4мх0,7м. Таким чином, горіху чорному дали б більше «волі» в міжряддях, а дуб звичайний наздожене в рості горіха чорного.
Варто взагалі відзначити, що крижопільські лісівники мають достатньо техніки для інтенсивного механізованого догляду за лісовими культурами.
У кварталі 23, виділ 10, на площі 2,2 га у 2019 році створено культури дуба звичайного з введенням модрини європейської (3рДЗ1рМДЄ) з розміщенням посадкових місць 3мх0,7м.. У цьому році вже проведено два механізовані догляди. Головне завдання на даному етапі – збереження культур при високих температурних режимах.
У кварталі 37 Радянського лісництва учасники колегії оглянули три ділянки лісових культур. На двох ділянках (виділ 6.2, виділ 6.3) культури дуба звичайного створено у 2017 та 2019 роках з введенням горіха чорного і модрини європейської. На ділянці (виділ 6.1) у 2013 році створено чисті культури дуба звичайного (10рДЗ). Враховуючи вік і стан цих культур, учасники колегії порадили більше уваги приділяти створенню у міжряддях супутніх підгінних порід.
У Радянському лісництві збудовано нове адмінприміщення лісництва, облаштовано інтер’єр, двір, створено комфортні умови для роботи і проживання працівників, змонтовано крапельний полив, упорядковано під’їзди, дороги, вольєр для напіввільного утримання диких тварин, інформаційні стенди з питань охорони праці, ведення мисливського господарства.
Все, побачене учасниками виїзного засідання колегії на ДП "Крижопільський лісгосп", свідчить про те, що дружній колектив крижопільчан під керівництвом заслуженого лісівника України Цимбалюка Володимира Васильовича працює стабільно, продуктивно.