Деревообробне виробництво держлісгоспів Вінниччини - приклад ефективного господарювання

Сьогодні випуск пилопродукції налагоджено на дев’яти держпідприємствах Вінницького ОУЛМГ. Деревообробні підрозділи (дільниці або цехи) у більшості випадків переробляють низькотоварну деревину, що не користується достатнім попитом. Таким чином підприємство отримує в процесі реалізації пиломатеріалів більше коштів. І має можливість спрямувати фінансові надходження від виробництва на розвиток лісового та мисливського господарств, сплату державі всіх обов’язкових платежів та інші потреби.
Про це говорилось на засіданні колегії Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства, що проходило 6 листопада 2019 року під головуванням начальника управління А.О. Бондаря і яке розглянуло питання господарсько-фінансової діяльності держпідприємств лісового господарства області за 9 місяців 2019 року, санітарного стану лісів та заходів боротьби зі шкідниками і хворобами лісу.
Загалом за 9 місяців 2019 року деревообробні підрозділи переробили 21565 куб. м деревини – 6% від заготовленого об’єму. Й надалі лідером у цьому плані впродовж останніх років залишається ДП «Крижопільський лісгосп»,  який переробив за відповідний період 6549 куб.м. Гарні показники з переробки деревини має також Гайсинська деревообробна дільниця та Сорокська ремонтно-будівельна дільниця ДП «Іллінецький лісгосп».
Загальні доходи держпідприємств від реалізації продукції переробки деревини за 9 місяців 2019 року становлять майже 60 млн. грн. Перероблено 184 кбм деревини у розрахунку на одного працюючого в середньому по підприємствах.
Слід сказати, що на деревообробних підрозділах держпідприємств Вінницького ОУЛМГ працює 117 осіб. Працівники цехів переробки деревини забезпечені гідною оплатою праці, належними у плані безпеки та гігієни умовами роботи.
Високих показників переробки деревини підприємства досягають за рахунок оптимізації технологічних процесів, розширення асортименту виробів та використання сучасного модернізованого обладнання. Викрристання сушильних камер дозволяє підвищити вартість пилопродукції, і водночас збільшити доходи підприємства. Продукція завантажується у сушильні камери із стартовою вологістю близько 40 %. У результаті сушки залишається близько 8 відсотків вологості. Поглиблена переробка деревини (сушіння) не лише підвищує вартість продукції, а й збільшує обсяги завантажень при транспортуванні.