Анатолій Бондар: у Гайсинському лісництві видно руку дбайливого господаря

12 вересня 2019 року на базі ДП «Гайсинський лісгосп» під головуванням начальника управління А.О.Бондаря пройшло виїзне засідання колегії Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства. Члени колегії та учасники засідання оглянули садиби та стан лісових культур, мисливське господарство Ладижинського, Басаличівського та Гайсинського лісництв. А.О.Бондар високо оцінив роботу лісничих Романа Семененка, Андрія Швеця, Петра Латюка, зокрема у вирощуванні посадкового матеріалу, відзначив зразковий стан лісових культур, ведення інформаційно-просвітницької роботи, відмінний стан садиб лісництв.
Петро Олександрович Латюк очолив Гайсинське лісництво ДП «Гайсинський лісгосп» 11 років тому. У свій час у цьому лісництві Латюк П.О. працював і майстром лісу, і помічником лісничого. Тому майже 4,5 тис. га угідь лісництва знає досконало. За останні 5 років створено лісових культур на площі 167 га. Останніми роками щорічно у лісництві створюється на землях держлісфонду більше 30 га лісових культур (у 2019 р. – 30,4 га), з середньою приживлюваністю 92 %. Перевагу віддають дубу звичайному, сосні звичайній, дубу червоному, горіху чорному. Останніми роками активно вводять у склад лісових культур перспективні цінні деревні породи: береку лікарську, модрину європейську, дугласію, гікорі білий.
А опіки й руки дбайливого господаря потребують чимало об’єктів: є на території лісництва дендропарк площею 1 га, де зростає 67 видів та форм деревних та чагарникових рослин, рекреаційні пункти, лісові дороги, вольєр для напіввільного утримання мисливських тварин, фазанарій, торговельний павільйон «Лісовичок», кафе «Мисливець». І всі роботи на виробничих ділянках виконуються вчасно, лісництво працює ритмічно, за підсумками трудового суперництва займає серед інших лісництв держлісгоспу перші місця.
Є у гайсинських лісівників юні помічники. Учнівське лісництво «Паросток» Гайсинської ЗОШ №4 – одне із кращих в області та Україні. Цього року у рамках акції «Майбутнє лісу – у твоїх руках!» у лісництві разом із юними лісівниками була створена експериментальна ділянка ( 53 квартал). На трьох гектарах заклали лісові культури дуба звичайного, чергуючи по сім рядків різний садивний матеріал: висіювали жолудь, висаджували сіянці із закритою кореневою системою, сіянці звичайні. Лісівники спостерігатимуть, як поводитиме себе в умовах однієї лісової ділянки різний садивний матеріал, які будуть результати у приживлюваності, прирості. 
У Гайсинському лісництві шукають альтернативу традиційним для Поділля породам, щоб створити продуктивні лісові насадження, стійкі до всихання та пошкодження хворобами, комахами. Вводять у склад лісових культур цінні аборигенні (береку лікарську, грушу, черешню) та інтродуковані деревні породи (горіх чорний, модрину, дугласію та інші). ДП «Гайсинський лісгосп» у склад лісових культур уже впродовж багатьох років вводить крім перерахованих вище порід і гікорі білий. Усі ці породи вводяться чистими рядами до 20–25 % загальної кількості посадкових місць.
У 2018 році гайсинські лісівники виростили 1 тис. шт. сіянців гікорі білого, а вже цього року за участі гікорі білого було створено 3 га лісових культур.
Гайсинські лісівники мають власну якісну насіннєву базу цього інтродуцента. У Гайсинському лісництві (кв. 58) на площі 1,2 га ростуть 49-річні лісові культури гікорі із висотою деревостану 18 м. Гайсинські лісівники тут заготовляють горіхи гікорі для власних розсадників. У 2018 році у лісництві заготовили 10 кг чистого насіння гікорі білого.
Співпрацює лісництво і з науковцями. З 2009 року кафедра лісівництва НУБіП України вивчає питання рубок переформування та реконструктивних рубок в умовах подільських грабових дібров в лісових угіддях ДП «Гайсинський лісгосп». З цією метою закладено п’ять дослідних об’єктів: один у Басаличівському лісництві та чотири - у Гайсинському. У 2018 році черговий семінар відбувся на базі Гайсинського лісгоспу. Учасники оглянули дослідні об’єкти у Гайсинському лісництві.
Гайсинські лісівники на серйозному цивилізованому рівні займаються розвитком мисливського господарства. Для збільшення чисельності мисливської фауни проводяться біотехнічні заходи, організовано боротьбу із браконьєрами і порушниками правил полювання, регулюється чисельність хижих і шкідливих тварин.
Минулого року побудувано повноцінний фазанарій для відновлення поголів’я та підвищення біологічної стійкості фазана, випуску у дику природу молодняка, доведення його до оптимальної кількості в мисливських угіддях. В інших господарствах було придбано маточне поголів’я фазана, закуплені необхідне обладнання для інкубації яєць та відгодівлі птахів. Цього року лісівники уже випускали фазанів у природне середовище для відновлення популяції, а також реалізовують дорослих особин.
Фазанарій споруджено у кварталі № 49 Гайсинського лісництва, тут же у 2017 р. було переобладнано кордон лісового обходу в сучасний мисливський будинок, з усіма зручностями для мисливців, з інформаційними стендами, дорогою з твердим покриттям. Біля миливського будинку є вольєр для напіввільного утримання мисливських тварин площею 57 га. У 2017 році туди завезли 25 голів лані (7 самців і 18 самок) із приватного мисливського господарства. За даними обліку минулого року, чисельність поголів’я зросла до 35 голів, а це досить важливий результат.
Тварин утримують для збільшення поголів’я, створюючи для цього у вольєрі всі необхідні умови: водопій, годівниці, солонці. На території вольєру облаштоване приміщення для зберігання кормів, а за вольєрним господарством наглядають єгер та штатний працівник. Корми для підгодівлі диких мисливських тварин заготовляють самостійно, а коренеплоди закуповують. З часом, коли чисельність ланей доведуть до оптимальної, тварин планують випустити у мисливські угіддя.