Вінницькі лісівники повертають у ліс... кабана!

Відновлення поголів’я та збільшення чисельності саме дикого кабана є дуже важливою справою у мисливському господарстві Вінниччини. Адже цей вид, «рідний» для подільських лісів, кілька років тому практично зник через масову загибель тварин від епідемії африканської чуми свиней. Нині, завдяки виконанню ряду санітарних та біотехнічних заходів лісівниками держлісгоспів, поступово чисельність кабана збільшується. Одним із заходів, спрямованих на відновлення популяції кабана, є ведення вольєрного господарства.
Загальна площа вольєрів для напіввільного утримання мисливських тварин у 10-ти держпідприємствах лісового господарства Вінницького ОУЛМГ становить понад 600 га. Флагманом у веденні мисливського господарства області, в тому числі створенні вольєрів для напіввільного утримання мисливських тварин, є ДП «Дашівське досвідне лісомисливське господарство». Саме на цьому підприємстві у 2011 році побудовано перший вольєр.
Активно переймають досвід ведення вольєрного господарства і жмеринські лісівники. Нині на території Жмеринського лісництва Жмеринського лісгоспу є два вольєри. Один площею 51,4 га, де утримують поголів’я ланей та муфлонів. Інший, зовсім невелечкий, площею усього 0,4 га, до якого 2 роки тому завезли самця і 3 самки дикого кабана. Наразі у вольєрі перебувають дорослі особини із молодняком, невдовзі ще чекають на приплід. У зв’язку з поповненням  жмеринські лісівники планують у майбутньому будівництво нового 50-гектарного вольєру для напіввільного утримання кабанів. У вольєр, де мешкають лані та муфлони, кабана «переселити» неможливо, адже всеїдні хрюші запросто можуть знищити приплід копитних тварин.
- Лісівники відповідально та професійно доглядають за підопічними, влаштовуючи їм щоденне харчування, водопій, поповнення солонців, охорону. Для підгодівлі кабана у вольєрі та у лісових угіддях у зимовий період ми заготовили кукурудзу, буряк, концкорми, а ще – жолудь дуба червоного, - розповідає мисливствознавець ДП «Жмеринський лісгосп» В.І.Бабій. – Жолудь для підгодівлі тварин заготовляли усі лісництва, по 500 кг кожне.
Свинки, хоч дикі, але поводять себе досить спокійно, звикнувши до присутності людей та підгодівлі, підходять до межі огорожі, випрошуючи смаколика. Не звертає уваги на відвідувачів самка, що чекає на поповнення, а також смугасті малюки з мамою-льошкою заховалися у кублі.
- Для потреб новонароджених у затишку у вольєрі ми залишаємо гілля сосни і солому, із яких самка майстерно споруджує кубельце, нагортає «будматеріал» мордою - розповідає лісничий Жмеринського лісництва С.В. Горбатюк.
Мисливське господарство потребує чималого догляду та значних фінансових вкладень. Ця галузь є досить вразливою через природні фактори та низьку культуру полювання нашого населення, браконьєрство. Тому лісівники охороняють тварин, доглядають, підгодовують.
За обліком диких мисливських тварин 2020 року у лісових угіддях Жмеринського лісгоспу обліковано диких кабанів 46 голів, 365 козуль, 611 зайців-русаків, 92 куниці лісової, 63 тхори, 16 лисиць, 49 борсуків. Кількість диких тварин у лісах залишається стабільною, дещо збільшилась чисельність козулі у порівнянні з минулим роком.