На таких лісничих, як А.В. Швець, потрібно рівнятися

12 вересня 2019 року на базі ДП «Гайсинський лісгосп» під головуванням начальника управління А.О.Бондаря пройшло виїзне засідання колегії Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства. Члени колегії та учасники засідання оглянули садиби та стан лісових культур, мисливське господарство Ладижинського, Басаличівського та Гайсинського лісництв. А.О.Бондар високо оцінив роботу лісничих у вирощуванні посадкового матеріалу, відзначив зразковий стан лісових культур, ведення інформаційно-просвітницької роботи, відмінний стан садиб лісництв.
Швець Андрій Васильович працює на посаді лісничого Басаличівського лісництва ДП «Гайсинський лісгосп» вже досить давно - з 2005 року, а у лісовому господарстві - із 1995 року. На сьогодні садиба очолюваного ним лісництва – зразок порядку, естетичного смаку, а стан лісових культур, теплично-парникового господарства – на відмінному рівні. Капітальний ремонт контори лісництва проводили у 2007 та 2016 роках.
Лісництву підпорядковано 4,530 тис. га лісових угідь. Щорічно створюється на землях держлісфонду більше 30 га лісових культур (у 2019 р. – 38,2 га). Має лісництво гарні показники й зі створення захисних насаджень, адже лісничий Андрій Васильович завжди уміє заручитись підтримкою місцевих територіальних громад. Найактивніші у справі передачі малопродуктивних земель під заліснення - Бубнівська, Кунянська, Жерденівська сількі ради.
При створенні лісових культур у лісництві перевагу віддають дубу звичайному. Так, у цьогорічній лісокультурній кампанії було висіяно більше 2 тонн жолудя дуба звичайного.
Для забезпечення в повному обсязі власним садивним матеріалом створено сучасне телично-парникове господарство. Встановлена теплиця площею 300 квадратних метрів, короби площею 70 квадратних метрів. За 2018 рік вирощено стандартних сіянців дуба звичайного – 45 тис. шт., горіха чорного - 7 тис. шт., сосни звичайної – 42 тис. шт., черешні – 1,5 тис. шт., груші – 15 тис. шт., модрини – 6 тис. шт., ялини – 26 тис. шт.
Мають хороший досвід співпраці басаличівські лісівники і з науковцями. З ініціативи начальника Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства Бондаря А.О. лісівники Вінниччини давно тісно співпрацюють із Національним університетом біоресурсів і природокористування України. З 2009 року кафедра лісівництва вивчає питання рубок переформування та реконструктивних рубок в умовах подільських грабових дібров у лісових угіддях ДП «Гайсинський лісгосп». З цією метою закладено п’ять дослідних об’єктів: один у Басаличівському лісництві та чотири - у Гайсинському. Науковці відзначають високу культуру виробництва у Гайсинському лісгоспі і вдячні лісівникам-практикам за можливість отримати цінний досвід та інформацію, яку викладачі матимуть змогу передавати студентам, майбутнім лісівникам.
Ліс починається з насіння. Тому для забезпечення високоякісним лісовим насінням у лісгоспі діють постійні лісонасіннєві ділянки та родинні плантації. Усього на території лісгоспу є п’ять постійних лісонасіннєвих ділянок дуба звичайного площею 68,5 га і три ділянки дуба червоного площею 5,3 га. Вони розташовані у Ситківецькому, Гайсинському, Басаличівському та Соболівському лісництвах. Ці ділянки було закладено ще у 1970 році. А в 2013 році в Басаличівському лісництві створено 5 га родинної плантації дуба звичайного, яка забезпечить у майбутньому потребу підприємства у високоякісному насінні дуба звичайного й садивному матеріалі з покращеними спадковими властивостями. За минулий рік Басаличівським лісництвом було заготовлено усього 2,9 тонн лісового насіння, з яких жолудя дуба звичайного  - 1,8 т, горіха чорного – 490 кг, груші – 10 кг, черешні – 25 кг, дугласії – 0,5 кг, модрини  - 0,5 кг, сосни звичайної – 8,5 кг, ялини – 5 кг. 
Окрема тема – це співпраця з молоддю. Ладижинські школярі не лише люблять природу, а й знають багато про ліс і працю лісівників. А все завдяки активній лісівничо-просвітницькі роботі  Басаличівського лісництва, яке активно співпрацює з учнівським лісництвом «Діброва» Ладижинського НВК №1. Активні, творчі юні природолюби допомагають лісівникам щороку створювати лісові культури, залюбки долучаються до збору лісового насіння, охоче спілкуються з лісівниками під час уроків природи та екскурсій на виробничі об’єкти лісництва, до лісу. Дружить Басаличівське лісництво із студентською молоддю. Доброю багаторічною традицією є участь у весняній посадці лісу студентів Ладижинського коледжу Вінницького національного аграрного університету.
Тож перебуваючи у Басаличівському лісництві, можна переконатись: на таких лісничих, як А.В. Швець, потрібно рівнятися!