Дашівські, бершадські та гайсинські лісівники здобули «золото», «срібло», «бронзу» у трудовому суперництві за 2019 рік

Лідерами трудового суперництва між державними лісогосподарськими підприємствами Вінницького ОУЛМГ за результатами діяльності у 2019 році стали ДП «Дашівське досвідне лісомисливське господарство» - 1 місце, (директор Кавуненко В.В., головний лісничий Криса В.Д.), ДП «Бершадський лісгосп» - 2 місце, (Краснєєв М.В., Сташенко В.А.), ДП «Гайсинський лісгосп» - 3 місце (Лащенко М.М., Руденко С.І.).
Підсумки трудового суперництва підведено на лютневому засіданні колегії Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства, що проходило під головуванням начальника управління А.О. Бондаря. На засіданні проаналізовано роботу держпідприємств лісового господарства Вінниччини за 2019 рік, січень 2020 року, накреслено завдання на 2020 рік, розглянуто питання готовності держлісгоспів до проведення весняної лісокультурної кампанії, реалізації експериментального проекту щодо проведення електронних аукціонів з продажу необробленої деревини відповідно до постанови КМУ від 04 грудня 2019 року №1178.
При визначенні кращих держпідприємств у трудовому суперництві до уваги береться стан лісового господарства та лісових культур (об’єми заготовленого насіння, вирощеного посадкового матеріалу, успішність лісокультурної кампанії, відсоток приживлюваності культур і т. д.), рівень охорони та захисту лісів (ефективність роботи рейдових бригад), стан мисливського господарства, лісозаготівельна та деревопереробна діяльність, рівень механізації при створенні та догляді за лісовими культурами. Враховується і критерій зростання обсягів реалізованої продукції, продуктивність праці, стан розрахунків підприємства по податках та обов’язкових платежах, стан оплати праці. Лідери трудового суперництва спромоглися досягнути взірцевих показників у роботі своїх лісогосподарських підприємств як у сферах лісорозведення, лісовідновлення, так і успішного ведення мисливського господарства, деревопереробної діяльності.
Варто зазначити,  що останнім часом відзначаються суттєві зміни у результатах трудового суперництва. Відновив лідируючі позиції у порівнянні з останніми роками Гайсинський держлісгосп.
Лісівники області  ефективно використовують всі лісові ресурси для отримання максимальних фінансових надходжень, оскільки держава на ведення лісового господарства коштів не виділяє. Протягом 2019 року від реалізації лісопродукції, від ведення мисливського господарства та реалізації іншої продукції, послуг ДП «Бершадський лісгосп» отримав понад 68 млн. грн., ДП «Гайсинський лісгосп» - 86,7 млн. грн., ДП «Дашівське ДЛМГ» - понад 18 млн. грн. Від деревообробного виробництва Гайсинський лісгосп отримав 8,4 млн. грн.,  від реалізації лісопродукції – 73,6 млн. грн., від реалізації іншої продукції  - понад 4 млн. грн. Останній показник – найвищий серед держпідприємств лісового господарства ВОУЛМГ. Бершадський лісгосп відповідно отримав 5,2 млн. грн., 61,3 млн. грн., 425 тис. грн.
Від ведення мисливського господарства Дашівське ДЛМГ отримало 1,8 млн. грн., що є найкращим показником серед інших у структурі Вінницького ОУЛМГ. Практично в усіх інших лісгоспах (окрім Дашівського ДЛМГ та Тульчинського ЛМГ) за 2019 рік витрати на ведення мисливського господарства перевищують надходження від мисливства і пов’язаних із ним послуг.
Отримані надходження лісгоспи спрямовують на проведення лісокультурних заходів, відтворення лісів, охорону державного лісового та мисливського фонду, закупівлю відповідної техніки та обладнання.
Зокрема у ДП «Гайсинський лісгосп» на ведення лісового та мисливського господарства за минулий рік було спрямовано більше 77 млн. грн., в ДП «Бершадський лісгосп» - 63,8 млн. грн., в ДП «Дашівське ДЛМГ» - 15,6 млн. грн.
Підприємства постійно удосконалюють власні теплично-парникові господарства, створюють базу для вирощування декоративного посадкового матеріалу, розвивають мисливське господарство, охороняючи та збільшуючи видову фауну мисливських угідь, забезпечують ведення полювання за сучасними цивілізованими нормами, а також створюють сучасні умови праці для працівників, забезпечують охорону праці на виробництві. На сьогодні загальна чисельність працюючих у системі держпідприємств Вінницького ОУЛМГ - 1625 осіб.