Анатолій Бондар: плідна робота Ладижинського лісництва – гідний приклад для лісівників Вінниччини

12 вересня 2019 року на базі ДП «Гайсинський лісгосп» під головуванням начальника управління А.О.Бондаря пройшло виїзне засідання колегії Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства.
Члени колегії та учасники засідання розпочали свою роботу в Гайсинському держлісгоспу з огляду садиби та лісових культур Ладижинського лісництва.
Лісничий Ладижинського лісництва ДП «Гайсинський лісгосп» Роман Семененко -
молодий, енергійний, ініціативний, дисциплінований, працелюбний лісівник, хороший господарник і вмілий керівник, якого шанують підлеглі. Трудовий шлях розпочав Роман Петрович 2 квітня 2007 року в Гайсинському лісництві на посаді старшого майстра. А з 8 вересня 2012 року і до сьогоднішнього дня Роман Семененко працює лісничим Ладижинського лісництва.
За цей період створено 106,3 га лісових культур в ДЛФ та 7,4 га захисних насаджень. У 2019 році відтворено лісів на площі 20,7 га. Загальна площа земель лісового фонду лісництва – 2440 га. у 2018 році заготовлено 1490 кг лісового насіння, вирощено 112 тис. шт. стандартного садивного матеріалу.
Для забезпечення ДП «Гайсиснький лісгосп» в повному обсязі власним садивним матеріалом створено сучасне телично-парникове господарство. За останні роки побудовано 500 квадратних метрів теплиць із крапельним та туманним зрошуванням на базовому лісорозсаднику для вирощування укорінених живців у контрольованому середовищі та 2 теплиці по 300 квадратних метрів в Басаличівському та Ладижинському лісництвах для вирощування стандартних сіянців. У лісорозсаднику цього року вирощено близько 1,7 млн. шт. стандартних сіянців та саджанців 52 лісоутворюючих порід, декоративного садивного матеріалу в асортименті 33 порід.
У Ладижинському лісництві ДП «Гайсинський лісгосп», під керівництвом директора М. Лащенка та головного лісничого С. Руденко активно займаються лісорозсадницькою справою. У змонтованій сучасній теплиці площею 300 кв. м. вирощують 35 видів декоративного посадкового матеріалу, загальною кількістю 25 тисяч сіянців.
Також на території лісництва функціонують 4 парники загальною площею 111 кв. м., в яких вирощують культури ялини звичайної, ялини блакитної, сосни звичайної, модрини, ялиці кримської, дугласії, клена японського.
Теплично-парникове господарство обладнане сучасними системами туманного та крапельного поливу.
Вирощують посадковий матеріал і у відкритому ґрунті. На площі 0,15 га висіяли культури дуба червоного, дуба звичайного, гікорі, горіха чорного, абрикоса, черешні та інших породи.
Завдячуючи розумному господарюванню лісничого Ладижинського лісництва Романа Семененка та зусиллям робітника розсадника Олександра Паращука сьогодні у Ладижинському розсаднику закладається міцна база декоративного посадкового матеріалу для наступної його реалізації.
Молодий лісничий не стоїть на місці, постійно удосконалюється, «росте» у професійному плані, шукаєнові технологічні підходи, бажає покращити результати праці. І теплицю створив, і за час його керівництва лісництвом зроблено у 2017 році капітальний ремонт садиби лісництва, створив лісівничо-екологічний просвітницький пункт «Ладижинський». Роман Петрович сам відповідально ставиться до роботи і своїм прикладом стимулює підлеглих до виконання поставлених завдань!
Лісництво невелике, п’ять обходів. Тут дружньо працюють 5 майстрів, один старший майстер лісу, помічник лісничого, бухгалтер, три робітники.